Nedozvoljen ulazak u CTR

PPL(A) – Private Pilot Licence
August 27, 2021
Nedozvoljen ulazak u kontrolirani zračni prostor je jedna od najčešćih pogrešaka pilota, te kao jedan od važnijih faktora koji utječu na sigurnost letenja.

Nedozvoljen ulazak u zračni prostor se može desiti svkome! 


Jučer smo zaprimili mail od agencije, koji možete i sami pročitati!
Zaprimili smo završno izvješće o događaju neovlaštenog ulaska u kontrolirani zračni prostor. Iz izvješća je razvidno da je dana 11. srpnja 2021. godine u 08.12 UTC, zrakoplov registarske oznake 9A-DDD ušao u kontrolirani zračni prostor CTR Zagreb u području Dubrave i tamo se zadržao oko 4 minute, bez uspostave radiokomunikacije i ishođenog odobrenja nadležne jedinice kontrole leta TWR Zagreb. Sukladno podacima iz registra zrakoplova, zrakoplov navedene registracije u vlasništvu je vaše organizacije. Molim vas da provedete istragu događaja i ako je vaša organizacija bila operator zrakoplova na tom letu, javite mi koje ste mjere za umanjenje rizika od ponavljanja događaja primijenili
Hvala i pozdrav Damir Bezik
Svi koji lete u Ecos pilot School i u Aeroklubu Ecos, moraju se pridržavati pravila i propisa vezano za ulazak u CTR, što znači dobiti odobrenje za ulazak u CTR nadležne kontrole letenja!! Nije isprika ako se uđe i za stotinjak metara.